.
For de fleste vil et huskøb være den største køb, som de foretager. Et hus som investering, betaler man betaler for i en lang årrække. Det er alle potentielle huskøbere klar over fra starten af og det kommer derfor ikke som et chok.
Men Ved ethvert huskøb, så er der en naturlig øvre grænse for, hvad man kan købe for. Det bestemmes selvfølgelig af ens økonomiske situation og hvor god man har været til at spare op.
Et huskøb, hvor man overstiger ens økonomiske formåen kan betyde at andre goder bliver mere besværlig at passe ind. Ferier, bedre bil, luksus-køb generelt. Derfor skal man være påpasselig med, hvor hårdt man sætter sig selv og om man virkelig har brug for et hus, der overstiger ens økonomiske sikkerhedszone.
Før du derfor går på jagt efter drømmeboligen, skal du først beslutte, om det er mest fornuftigt at leje eller købe.
Som lejer vil ens husleje oftest stige over tid. Men man opnår derimod en større frihed til at flytte, når man lyster. Omkostninger til vedligeholdelse, pleje af plænen og reparationer i hjemmet, behøver man heller ikke nødvendigvis stå for. Der er altså mange fordele ved et lejemål.
Det største minus er dog, at du betaler ind til en anden, hvor man ved huskøb betaler penge ind til en selv. Af denne ene meget betydelige årsag, anbefales det altid at købe et hus – hvis man har midlerne til det.
Vælger man at købe hus, så står man også med alt. Reparationer og vedligeholdelse til måske endda slå græsplænen – medmindre du har børn der kan lokkes til dette. På den korte bane er det unægtelig mere omkostningsfuld at købe hus. Tænker man langsigtet så er det dog en klar positiv investering man ikke vil fortryde. For mange kan det anses som en skjult pension, hvor man betaler ind til sig selv og sin fremtid.
Efter alle overvejelser er blevet bearbejdet og et huskøb stadig er på dagsordenen, vil næste trin være at finde frem til hvor meget du kan købe bolig for?
Det kan for de fleste være en svær beregning og det anbefales derfor altid, at man tager en snak med sin bankrådgiver. I samråd, kan de foretage beregninger på din økonomi og finde nogenlunde præcis frem til, hvor meget der er til et huskøb og når dette er fastlagt, så begynder boligjagten.
Husk dog – fokuser ikke kun på drømmeboligen men også andre meget relevante spørgsmål. Er der forretninger i nærheden? Er det et sikkert sted og bo og derved også billigt at forsikre? Skal der bruges mange penge på forbedringer? Er der andre byfornyelser i nærområdet, som potentielt kan øge værdien af din bolig markant over de kommende år. Alt dette kan have en massiv betydning for, hvor god en investering et huskøb vil ende med at være.
Men nok vigtigst af alt, er det et sted du kan se dig selv og din familie bo i mange år fremad. Det er jo nemlig en langsigtet investering. Det ikke sagt, at man ikke kan sælge huset igen – men så mister man oftest en stor pulje af den potentielle gevinst man kunne have fået tilbage. Vælg derfor dit første hus med omhu, så du ender ud med en positiv oplevelse og økonomisk gevinst på sigt.