DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Mangler du et yderst vigtigt produkt i langt de fleste tilfælde i form af kraner, lifte eller vindmøller? Så er det måske en drejekrans, der er løsningen.

En drejekrans er en roterende enhed, som består af to ringe med mellemliggende kugler. Kuglerne ligger i en raceway og skal smøres via smørenipler. En drejekrans har et hav af anvendelsesmuligheder. En drejekrans kan bl.a. bruges på kraner med kontinuerlig rotation, på løfteborde til rotation af emner, på trucks til rotation – fx ved tømning af containere, på entreprenørmaskiner til drej af kabine og på mandskabslifte. En drejekrans kan både bruges til langsom rotation og horisontal og vertikal montering. Du finder også drejekranse i vindmøller til at få en roterende funktion.

En drejekrans kan altså bruges til at fra fjernsyn til gravemaskiner. En gravemaskine består af et understel med enten hjul eller bælter, hvorpå der med en drejekrans er monteret en opbygning med motor, førerhus, gravearm og kontravægt. Et anhængertræk består også af to eller flere aksler opdelt i foraksler, der sidder på en drejekrans sammen med trækstangen og bagaksel, der ikke styrer.

Hvis dette lyder, som lige præcis det, du leder efter, så finder du her et stort udvalg af drejekrans.

Hvilken drejekrans skal jeg vælge?

Drejekranse findes i mange forskellige størrelser, og det er vigtigt, at du finder lige præcis den, der opfylder dine krav og behov. Du finder drejekranse fra 300 mm – 2500 mm. Alt efter, hvilken diameter drejekransen har, vil belastningen være forskellig.

En drejekrans findes både med og uden tænder. Forskellen er, at en drejekrans med fortanding fx anvendes sammen med et planetgear, som genereres manuelt. Det er dermed forskelligt, hvordan rotationen på en drejekrans genereres; med planetgear, manuelt eller med en cylinder funktion. Drejekranse fås i kunststof eller metal. Belastninger svinger fra 100 kg til 13 tons.

Hvis det lige er en drejekrans, der mangler på arbejdspladsen, så er det altså en yderst vigtig del i langt de fleste tilfælde med rotation. Det er måske en dyr investering, men det er essentielt for at arbejdet kan fungere, og både dig og dine kollegaer vil med garanti ikke blive skuffede.