DEL

.

Går du og føler, at du er øm i ryg og nakke og har svært ved at slippe af med det? Smerte er noget, der virkelig kan have stor indflydelse på hverdagen for mange, og rygsmerter er noget af det, der er flest danskere, der kæmper med. Smertevidenskab viser, hvordan det spiller ind ikke kun fysisk men også psykisk og socialt, men hvis man får de rette værktøjer til at håndtere den med, vil man lynhurtigt kunne opnå bedring.

Der er mange forskellige måder at håndtere smerte på. Først og fremmest kan man kigge på, hvilke ting man laver i sin hverdag, som kan være med til at sætte gang i smerterne, man måske kan regulere eller ændre på, så man fjerner kilden til problemerne. Alternativt kan man have brug for hjælp fra for eksempel en fysioterapeut, men man kan også gøre ting selv.

Kommer det fra andre steder?

Meget smerte er såkaldt refereret smerte, der i virkeligheden opstår i andre dele af kroppen. Her kan det for nogle være gavnligt at benytte en nervestimulator. En nervestimulator benyttes i medicinsk øjemed af professionelle, og den benyttes blandt andet under generel anæstesi. Den kan desuden sende impulser gennem forskellige nervetråde og være med til at lokalisere forskellige smerter og deres udspring.

Hvis du er en af dem, der døjer med smerte, kan det altså godt betale sig at begynde at finde ud af, hvordan det hele egentlig hænger sammen. Nogle bliver bange for smerte, fordi man måske tænker, det kommer fra noget mere alvorligt, mens andre i den anden ende af skalaen har en vane med bare at skubbe det til side og ikke gøre noget ved det. Det behøver ikke at være noget alvorligt, men selv små ting kan være med til at sørge for bedring, og det er med garanti noget, du vil sætte pris på.