DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Robotternes indtog i menneskernes hverdag er stadig præget af en skepsis i mange brancher. Mange er kritiske over for om en så stor investering i en omvæltning af arbejdspladsen og arbejdsmiljøet kan betale sig. Det er en investering i teknologi, og det er der mange der ikke stoler på endnu. Robotterne medfører også en etisk overvejelse i forbindelse med arbejdspladserne. Mange danske arbejdsgivere frygter robotterne, da de forventer at være tvunget til at fyre personale, som de tror erstattes af den nye teknik.

Dette er dog næppe tilfældet. Denne artikel afkræfter nogle af disse teknologimyter og gør dig klogere på hvad en investering i automatisering eller andre opgaver som robotter kan udføre, kan gøre for din virksomhed.

Automatisering af produktion med robotter

Et af de markeder hvor der er højst potentiale for investeringer i robotter er hos produktions- og automationsfabrikkerne. Her er robotteknologien så godt udviklet, at de simpelthen kan generere op til 41 milliarders ekstra indtjening.

Det viser en undersøgelse udarbejdet af teknologisk institut, der spår om det massive potentiale for automatisering af produktioner. Undersøgelsen, der blandt andet er udført af medlemmer af Ingeniørforeningens industripanel, viser at dens 821 besvarelser alle vurderede at en sådan investering vil kunne øge produktiviteten i virksomheden med 18 til 25 procent.

Hvor kommer skepsissen fra

Som belæg for hvorfor de adspurgte virksomheder så endnu ikke er kommet tættere på en investering i automatisering, forklarer mange at de føler at de mangler viden, tid og penge. De mener altså ikke at den tid det tager at sætte sig ind i markedet og sammenligne tilbud er tiden værd. Denne tvivl kommer som et produkt af en skepsis, der i realiteten er forholdsvist ubegrundet.

Mange firmaer – især produktionsfirmaer – kan altså spare penge på at automatisere deres produktion. Installationen er tilmed blevet endnu nemmere, robotterne blevet endnu klogere, og hele pakken blevet endnu billigere med tiden. Det kan derfor for mange betale sig at kontakte en robotproducent og få et tilbud. De danske producenter er tilmed blevet gode til netop at forklare hvorfor deres produkter fungerer, og tilbyde installationsløsninger og efteruddannelse af personel.

Den etiske udfordring

Den sidste barriere må derfor være den etiske udfordring i forbindelse med erstatning af personale, ved installering af robotter. Kigger man på nogle af de større Danske fabrikker, er etablering af robotter faktisk også det mest rigtige valg her. Robotteknologi kan nemlig gøre det muligt at undlade at udlicitere produktionsopgaver til udlandet da mange robotproducenter, heriblandt Odense-baserede Universal Robots tilbyder nem installation samt efteruddannelseskurser til personale.