.
I store virksomheder er det meget normalt, at der er en kollektiv pensionsaftale, som medarbejderne automatisk træder ind i ved ansættelse. I mindre virksomheder er det ikke lige så normalt med denne slags aftaler. Typisk er det over overenskomster at sådanne ting bliver aftalt, men da mange små virksomheder, ikke bruger overenskomster, bliver pensionen ofte ikke en del af aftalen.
Hvis du ejer en mindre virksomhed, er det derfor sandsynligvis også allerede noget du har overvejet eller med rette burde overveje. Problemet for små virksomheder er ofte, at de ikke kommer med en masse kunder til et pensionsselskab, og derfor kan det være svært at få forhandlet en aftale, der giver de fordele som kollektive pensionsaftaler giver. Når man kommer med et par enkelte, er der sjældent meget rabat på forsikringer og lignende, og derfor er det langt fra altid, det rent faktisk kan betale sig, at have en firmapensionsopsparing i forhold til alternativerne.
Som virksomhed kan det derfor ofte give mere mening, at man tilbyder at betale for en investeringsrådgiver (som disse), der kan hjælpe med at se på de muligheder der ligger. Pensionsopsparinger af den ene eller anden slags er essentielle, hvis man gerne vil have et nogenlunde otium, hvor der også er råderum til at lave noget, når man har forladt arbejdsmarkedet. Det kan være abstrakt at tænke på, når er ung, men jo før man kommer i gang, jo bedre en opsparing får man i sagens natur.
Hvor meget virksomheder betaler ind til en pension, og hvor meget der er betalt af den ansatte, er meget forskelligt og svinger utrolig meget fra branche til branche og firma til firma. Det offentlige har historisk være gode til at have gode pensioner, hvilket har opvejet den lidt lavere løn end i det private. Der er dog flere private virksomheder, der også har meget lukrative aftaler, men hvis man vil have den løsning der rammer bedst, er det altså en god ide at alliere sig med en rådgiver.