DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Hvis du arbejdet et sted, hvor der udføres kranarbejde, så er der en omfattende lovgivning omkring, hvordan denne skal sættes op. Læs med her, og bliv klogere på, om I overholder reglerne i dit firma.

Kranen skal stå stabilt

Kranen skal opsættes efter hensyntagen til dens vægt, form og anvendelse. Alle redskabets konstruktionsdele skal være af tilstrækkelig styrke, og hele konstruktionen skal være af tilstrækkelig stabilitet.

Kranen skal tilpasses de forhold, den arbejder under

Det kan være helt forskelligt, afhængigt af arbejdsplads, hvilke forhold kranen arbejder under. Dette skal der naturligvis tages hensyn til, før at sikkerhedsforholdene er i orden.

Her skal der især tages hensyn til støj, gasser og støv, som alle er elementer, der kan påvirke sikkerhedsforholdene. Hvis der fx er meget støv, kan det være nødvendigt at kranføreren arbejder i en lukket førerkabine. Er der farlige gasser eller meget støv, kan det være nødvendigt at installere ventilation, afsugning eller begge dele.

Det kan også være, at kranen skal placeres på et vibrationsdæmpende underlag, hvis der opstår rystelser under dens hejsearbejde. Det kan også være nødvendigt at tage forholdsregler for opsamling og sortering af affaldsmaterialer – og bortskaffelse af samme.

Kranen skal opsættes med henblik på at undgå ulykker
Udover kravet til stabilitet sættes der også krav til, hvordan kranen skal opsættes i forhold til at undgå ulykker. Det er fx et lovkrav, at kranen placeres således, at der ikke kan opstå kollision mellem den og de andre redskaber.

Derudover opsættes kranen med henblik på at undgå el-ulykker, brand og sammenstyrtning.

Ved fjernstyring skal kranføreren have fuldt overblik over redskabets bevægelser, og så skal fjernstyring desuden være skiltet.

Hvis der arbejdes med førerløse redskaber, skal der rettes særligt opmærksom mod risikoen for personnedkørsel – det kan være nødvendigt med en beskyttelsesordning. Derudover skal det førerløse redskab afgive lyd eller fysisk vise det, inden det bevæger sig.

Hvis man ikke overholder de krav, der sættes til opstilling af kraner, kan det have fatale konsekvenser. Det er vigtigt, at du allierer dig med fagpersoner, der er godt sat ind i sikkerhedsforholdene. Du kan evt. vælge Bas kraner – klik og besøg hjemmesiden.