.
Flere studier viser, at omkring 30 procent af personer, der er lider af skizofreni, dropper den antipsykotisk medicin 10 år efter diagnosen. Det afliver ellers de opfattelse om, at personer, der lider af skizofreni, skal medicineres resten af livet. Det er en spændende udvikling, som både gavner den enkelte person, men også samfundet som helhed.
Personer som tidligere har lidt af skizofreni og trappet ud af medicinen, har formentlig gjort det af fri vilje. Der er nemlig ikke noget sted i systemet, der påpeger, at man forsøger sig med at droppe medicinen, når først man har fået diagnosen ’skizofren’. Dog er flere bosteder som gør et stort stykke arbejde for at få dem til at trappe ud. Flere læger og forskerne inden for sygdommen kalder det et vigtigt skridt i kampen mod den opfattelsen, at skizofreni er en kronisk sygdom, som den berørte lever med resten af sit liv.
Medicin kan skade mere end det gavner
Der er ingen hemmelighed at medicin er en nødvendighed i mange tilfælde, men heller ingen hemmelighed at medicin skal kun bruges hvis det er nødvendigt. Det er vigtigt at finde ud af, hvordan fok klarer sig uden medicin, de den medicinske behandling netop har alvorlige bivirkninger. Antipsykotisk medicin har især usunde bivirkninger, der kan være ubehagelige for patienten. For stor produktion af mundvang, stive muskler, rystelser, mælk i brysterne og kraftig vægtforøgelse er blot blandt nogle af de bivirkninger, patienter udsættes for, når de anvender antipsykotisk medicin.
Hurtigere ude på arbejdsmarkedet igen
På bagrund af denne udvikling, betyder det også at flere og flere vender ud på arbejdsmarkedet igen. Det ikke almindelige 8-16 jobs, men deltids og flexjob, som er det sker en stigning af. Når en syg person kommer i arbejde igen, er det ikke kun en fordel for personen selv, men hele samfundet der får stor gavn af dette.
Dog skal man som læge være forsigtig med at anbefale en nedtrapning, fordi det kan resultere i tilbagefald – og det kan resultere i nye indlæggelser, hvor man vil optrappe medicinen igen.