DEL

.

Et boligkøb er for de fleste det største køb og én af de største beslutninger, de nogensinde vil foretage i deres liv. Der er mange både penge og følelser på spil, og af den årsag bør man sætte sig grundigt ind i alle de forskellige forhold, der har med handlen at gøre inden man skriver under på købsaftalen.

I denne artikel får du 5 gode råd fra Dansk Boligforsikring til dig, som skal købe hus for første gang. Dansk Boligforsikring har beskæftiget sig med bolighandler og bilforsikringer siden 2002 og er i dag førende eksperter på området.

1.   Forbered dig til møde med banken

Når man står og skal købe bolig, er det de færreste, der har penge nok til at kunne betale kontant, og derfor er det nødvendigt at låne penge i banken.

Når man skal til møde i banken er det en god idé at forberede sig, så man får mest muligt ud af mødet, og så det bliver så effektivt som muligt.

En god måde at forberede sig på er ved at lægge et budget for husstanden. Budgettet bør indeholde en oversigt over faste udgifter og forbrug over det seneste år, og skal munde ud i et realistisk estimat på et rådighedsbeløb. Rådighedsbeløbet er det, man har tilbage på kontoen, når alle faste udgifter er trukket fra indtægten, og beløbet skal dække ens forbrug.

Banken bruger rådighedsbeløbet som rettesnor for mange penge, du kan låne. Det er forskelligt fra bank til bank, hvor meget de anbefaler at man har i rådighedsbeløb. Som tommelfingerregel skal man gerne ligge mellem 5000-6000 kr. for singler, og 8500-10000 kr. for samlevende, +2500 kr. pr. barn.

En anden måde, man også kan forberede sig på er ved at regne sin gældsfaktor ud. Gældsfaktoren er et tal, der siger noget om, hvor meget man skylder i forhold til, hvor meget man tjener, og er en faktor, som bankerne også bruger til at vurdere, hvor mange penge de er villige til at låne til dig. Og også her er der forskel fra bank til bank, hvor stor eller hvor lille, gældsfaktoren må være. Som udgangspunkt skal den være så lille som mulig.

Man regner gældsfaktoren ud ved at tage husstandens samlede gæld og dividere med husstandens årlige bruttoindkomst. En gældsfaktor på fx 3, svarer til at husstanden har en samlet gælde, der er 3 gange større end indkomsten.

2.   Få lavet en tilstandsrapport

I forbindelse med en hushandel skal der udarbejdes en tilstandsrapport, som er en del af huseftersynsordningen. Den laves blandt andet med det formål at der efterfølgende kan tegnes en ejerskifteforsikring.

En tilstandsrapport indeholder et overblik over boligens stand set i forhold til dens alder og type. og der gøres brug af 6 forskellige anmærkninger, som kan ses herunder:

  1. K3: kritiske skader
  2. K2: alvorlige skader
  3. K1: mindre alvorlige skader
  4. K0: kosmetiske skader
  5. IB: ingen bemærkninger
  6. UN: bør undersøges nærmere

3.   Få tegnet en ejerskifteforsikring

Før man skriver endeligt under på en købsaftale, er det tilrådeligt at tegne en ejerskifteforsikring.

Ejerskifteforsikringer dækker eventuelle udgifter til udbedring af skader, fejl og mangler, ulovlige installationer med videre, som ikke er inkluderet i tilstandsrapporten.

Det vil sige at det drejer sig om skjulte skader og mangler, som køber ikke var bekendt med på boligens overtagelsestidspunkt.

De mest almindelige skjulte skader, fejl og mangler ulovlige vvs-installationer og el-installationer.

En almindelig ejerskifteforsikring dækker i de første 5 år efter boligovertagelsen, og er en del af huseftersynsordningen. Det er sælgers beslutning, om han vil tegne en ejerskifteforsikring, eller ej, og det er derfor kun muligt for køber at tegne en ejerskifteforsikring, hvis sælger vælger at tegne én.

Som udgangspunkt er det dog en fordel både for køber og sælger, da sælger bliver frataget for sit 10-årige ansvar, og da den dækker, hvis der efter handlen bliver opdaget skjulte skader, fejl og mangler på boligen.

Med en ejerskifteforsikring, kan man altså have ro i maven over at vide at skulle der dukke noget uforudset op, så går forsikringen ind og dækker udgifterne til de uforudsete skader. Af den årsag anbefaler Dansk Boligforsikring at man altid tegner en ejerskifteforsikring i forbindelse med en bolighandel. Dansk Boligforsikring har beskæftiget sig med boligforsikringer og særligt ejerskifteforsikringer og sælgeransvarsforsikringer i mere end 20 år, og eksperter på området.

Fordele ved en ejerskifteforsikring:

  • Ejerskifteforsikringer gælder i mindst 5 år
  • Ejerskifteforsikringer dækker ulovlige el- og vvs-installationer

En ejerskifteforsikring har en selvrisiko på kun 5000 kr.