DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Der er godt gang i byggeriet i Danmark. Ifølge tal fra Dansk Industri, som de netop har offentliggjort så vil der i år blive investeret for mere end 200 milliarder inden for byggeriet, hvilket udover at være et nærmest astronomisk højt  beløb også er det højeste i godt 10 år. Dansk Industri er meget optimistiske og selvom tallet altså er det højeste niveau siden 2008, så forventer de vækst i både 2019 og 20 på omkring 3-3,5%

De seneste ti år har størstedelen af disse investeringer været i moderniseringer og renoveringer, men i 2018 kommer investeringer i nybyggeri altså til at overstige dette. På Dansk Industris hjemmeside udtaler branchedirektør i DI Byg, Elly Kjems Hove sig positivt om udviklingen, og udtaler at der stadig er og stadig vil være stor efterspørgsel efter nye boliger omkring de store byer, og at de derfor forventer den før omtalte vækst.

En anden grund til at de forventer en vækst i byggeriet, er at huspriserne bliver ved med at stige. Dette betyder, at det er mere attraktivt at bygge, og at dem der allerede ejer for større friværdi og dermed har mere at bygge for renovere for.

Der er dog også lidt malurt i bægeret, og noget der kan bremse væksten. Der er nemlig mangel på arbejdskraft. En undersøgelse lavet af DI viser, at omkring hver fjerde virksomhed inden for byggeriet har svært ved at følge med udviklingen og svært ved at finde arbejdskraft, hvilket selvsagt udgør et stort problem.

Det er stort set alle typer af håndværkere, der er mangel på og det gør det også problematisk for private personer der skal have lavet mindre ting. Uanset om man skal bruge en murer i Køgeeller en tømrer i Holstebro, kan det være svært at finde en der har tid indenfor en overskuelig fremtid, da de er godt booket ud.

Dette er godt for erhvervet, men det øger presset på både håndværkere, der kan få for travlt, ligesom det kan presse priserne op, hvilket an gøre det dyrere for forbrugerne at få lavet ting. Dette kan medføre at sort arbejde kan vinde frem, efter at have været på tilbagegang i et stykke tid.