DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

5G er på vej til Danmark. Allerede nu er forskellige danske teleselskaber i gang med at rulle 5G ud i Danmark. I 2022 kommer Danmark til at være totalt dækket ind med 5G, som er den nye generation af telekommunikation.

Vi har blevet vant til 4G, men nu kommer det for alvor til at gå stærkt. 5G er mange gange hurtigere end 4G, og det kommer til at ændre vores måde at tænke internethastigheder på. Der er tale om hastigheder op til 100 gange hurtigere, end hvad vi normalt er vant til her i Danmark.

Den nye generation indenfor telekommunikation

5G er den femte generation indenfor mobil telekommunikation. 1G gav os lyd, 2G gav os tekst, 3G gjorde det muligt at surfe nettet på sin mobiltelefon, og 4G gjorde det hele meget hurtigere. Så hvad er der specielt ved 5G mobilt bredbånd?

Den største forskel på 4G og 5G er simpelthen hastigheden. 5G er omkring 10 gange så hurtigt som 4G. Hvor 4Gs maksimale datakapacitet er 2 gigabits i sekundet, så er 5Gs maksimale datakapacitet 20 gigabits i sekundet.

Men mange telefoner kan slet ikke komme i nærheden af 4Gs maksimale datakapacitet. Så derfor bliver oplevelsen måske ikke, at det går 10 gange hurtigere, men i stedet 100 gange hurtigere!

“5G mobilt bredbånd bliver op til 100 gange hurtigere end dagens 4G baserede bredbåndsforbindelser. Når 5G bredbånd kommer på markedet vil vi sammenligne priser og hastigheder på 5G mobilt bredbånd”, Nicolas Fredriksen, 5G-Netværk.dk.

Hvad der i øvrigt også adskiller 4G fra 5G er 5Gs meget lave latency. Altså tiden mellem afsendelse og modtagelse. 5G har næsten 0 i latency, hvilket betyder, at man kan sende og modtage filer meget hurtigt. Når 5G er fuldtudviklet, kan telefoner stort set kommunikere i real-time med kun 1 millisekunds forsinkelse.

Fremtiden indenfor mobilt netværk

De forskellige tech-firmaer er allerede i gang med at konkurrere om, hvem der kan lave den bedste 5G telefon. Der går dog noget tid før, man kan forvente, at hele Danmark er dækket ind med 5G.

Flere teleselskaber spår først at dække hele Danmark ind i omkring 2022. Indtil da vil det primært være i hovedstadsområdet og i andre storbyer, at 5G kommer til at være udbudt. Resten af Danmark må vente og nøjes med 4G.

Der er derfor heller ikke den store grund til at investere i dyre 5G telefoner endnu, da der som sagt går langt tid, før 5G kommer helt op at køre.

5G er fremtiden indenfor mobilt netværk – med ekstra streg under fremtiden. Desuden kommer 5G heller ikke kun til at gavne mobilbrugere. Den ultrahurtigere kommunikationshastighed forventes også at kunne bruges indenfor produktionsrobotter og måske endda selvkørende biler.