DEL

.

Kræft er en sygdom i cellerne, som opstår, hvis cellerne begynder at vokse uden kontrol og uden formål – og det kan ske alle steder i kroppen. Kræft er ikke én sygdom, men en gruppe sygdomme, som har det til fælles, at kontrollen over celledelingen er gået tabt.

Kroppen består af milliarder af celler, og når en celle dør, skiftes den ud med en ny. Celler dannes ved at eksisterende celler deler sig – og det også sådan så heles og hud og slimhinder gendannes. Når der sker en fejl i en celle, vil den først prøve at reparere sig selv, men hvis den ikke kan det, vil den begå selvmord.

Hvis der sker fejl i celledelingen, kan der opstå enten godartede eller ondartede knuder. Godartede knuder opstår, når cellen deler sig for meget. Det er relativt almindeligt, og det opstår som en lille godartet knude et sted på kroppen. En vævsprøve vil således vise, at cellerne ser normale ud, men der er blot mange af dem. Godartede knuder spreder sig ikke. De kan enten forsvinde af sig selv eller blive siddende. De kan dog også vokse og give gener i hverdagen, og i så fald kan man få dem fjernet. Ondartede knuder opstår dog, når kræftceller ikke lytter til kroppens signaler og derfor ikke begår selvmord. I stedet deler kræftcellerne sig igen og igen, og på et tidspunkt kan der være dannet så mange kræftceller at de bliver til en kræftknude. Kræftcellerne kan også bevæge sig rundt i kroppen, når de når til blodbanen.

Kræft kan opstå i alle kroppens celler, og kræftformen navngives ofte efter det organ, det er opstået i, f.eks. brystkræft eller lungekræft. Symptomer på kræft kan være disse såkaldte knuder og hævede lymfeknuder, så hvis du oplever dette, er det på tide at komme et smut forbi lægen.

Hvis du kommer forbi sygehuset for at få tjekket, om du har kræft, vil du i mange tilfælde få foretaget en røntgenundersøgelse. Røntgenbilleder af brystkassen vil f.eks. kunne vurdere, om der er tegn på kræft i lungerne eller andre områder i brystkassen. Røntgenstråling benyttes også til at gøre det muligt for røntgenlægen at ramme korrekt under udtagning af vævsprøve og anbringelse af kateter i f.eks. blodærer eller urinveje.

Røntgenbilleder udnytter, at forskelligt væv optager strålingen forskelligt. Knogler optager mest røntgenstråling og vil derfor fremgå som hvide skygger, imens fedt optager mindre stråling og dermed kun vises som grå skygger. Når nye røntgenbilleder med gamle, er det muligt at se, om en skygge er ny. Hvis der er en ny skygge, skal der nærmere undersøgelser til, ofte en CT- eller MR-scanning, der giver mere detaljerede billeder end røntgenundersøgelsen.

Røntgenundersøgelsen er derfor et værdifuldt redskab, når det kommer til at finde ud af, om der er tegn på kræft – og selvfølgelig også meget andet, som f.eks. brækkede knogler, huller i tænderne og meget mere.

Magnatek har specialiseret sig i udstyr til røntgenmaskiner. Du kan læse meget mere om røntgenteknologien og hvad den ellers bruges til her: https://magnatek.dk/.