.
Når vi spekulerer i brugen af ergoterapi til vores børn, så er vi som regel der, hvor vi søger en helbredende effekt – der er med andre ord et allerede opstået problem, der skal løses.
Men hvad ved vi egentlig om denne behandlingsforms præventive effekt – kan vi give vores børn nogle bedre vilkår for fysisk og kognitiv udvikling gennem ergoterapi? Hint – det kan vi.
I det følgende vil vi se nærmere på, hvordan en ergoterapeut til børn kan hjælpe netop dit barn.
Hvad er ergoterapi for børn?
Ergoterapi for børn har fokus på at undersøge, forebygge eller behandle eventuelle aktivitetsproblemer. Her kan der være tale om børn, der oplever problemer i et aktivitetspræget samspil med andre, børn, der ikke følger den forventede fysiske udvikling, eller til sidst børn, der har brug for hjælp til at skabe en forbindelse mellem krop og hjerne – børn, der oplever motoriske udfordringer.
Dit barn behøver dog ikke at være særligt udfordret, før du opsøger en ergoterapeut – det kan lige så vel være med ønsket om at forebygge eventuelle vanskeligheder, eller blot med henblik på at give det ellers velfungerende barn de absolut bedste betingelser, mens alting stadig tages med baby steps.
Ergoterapiens mange egenskaber – giv dit barn en optimal motorisk forståelse
Fysisk intelligens er noget, vi i et større eller mindre omfang er født med. Men også noget, mange børn kan have svært ved at omsætte til en aktivitetspraksis. Det er meget individuelt, hvor hurtigt børn udvikler deres motoriske forståelse, og en ergoterapeut til børn er en god hjælp på vejen for de børn, der finder det lidt mere vanskeligt end deres jævnaldrene.
Gennem forskellige øvelser, lege og udfordringer kan en ergoterapeut fremme barnets motoriske forståelse – og uden at barnet kommer til at føle sig forkert eller utilpas.
Sammenhæng mellem fysisk formået og sociale kompetencer
Selv mindre og umiddelbart ubetydelige aktivitetsproblemer kan give sociale udfordringer for det yngre barn.
Børn taler ikke ret meget sammen – ikke verbalt, i hver fald. De kommunikerer gennem aktivitet og fysik, og de tillægger sig en masse sociale egenskaber gennem disse lege. Et barn med aktivitetsproblemer vil have sværere ved at medvirke i dette samspil med andre, og vil deraf hæmmes i sin sociale udvikling.
Det er meget forskelligt, hvordan og hvornår vores børn udvikler alle de kompetencer, der senere gør dem til kapable unge mennesker. Men hvad vi med sikkerhed ved er, at vores motoriske og fysiske intelligens påvirker vores sociale udvikling – særligt i de tidlige år.
En ergoterapeut til børn er en god investering i dit barns udvikling og generelle trivsel – det er aldrig sjovt at være den, der kan mindst.