DEL

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Teknologien gavner på tværs af mange brancher og industrier – og det er ikke anderledes i landbrugsindustrien, der fortsat er en meget vigtig brik i den danske erhvervssektor.

Med udsigt til smartere landbrugsdrift i kraft af præcisionslandbrug, får de danske landmænd mulighed for at reducere på nogle meget vigtige områder, nemlig tid, kemi og brændstof.

Præcisionslandbruget inddrager moderne teknologi, der gør det muligt at indsamle data om marken og dens forhold, så landmanden – og hans udstyr – ved, præcis hvor meget gødning marken har behov for.

Men hvordan kan en maskine vurdere, hvor meget eller hvor lidt gødning eller planteværn, der skal bruges på en dansk mark? Svaret skal findes i de satellitbilleder, som fotograferer landmandens mark. Satellitten kan fotografere og aflæse den varierende biomasse, der strækker sig hen over marken.

Disse data sammenkobles nu med intelligent computerudstyr, der findes i landmandens traktor. Udstyret følger nøje traktorens kurs og fortæller gødningsapparatet, hvor meget gødning, der skal spredes, mens landmanden følger sin rute – en rute han tilmed kan køre med autopilot i mange nyere traktorer, da maskinerne selv holder kurs.

Fordi systemet er med til at graduere spredningen af gødning, får landmanden en besparelse, da han anvender den korrekte mængde gødning hele tiden, ligesom han vil være med til at værne om miljøet, da der ikke anvendes unødvendigt gødning og tilmed følger dokumentation fra teknikken.

Droner er en del af løsningen

Ikke overraskende er droner en vigtig del af kampen mod problemer med afgrøder, da de kan foretage analyse af fotosyntese og være med til at dokumentere sundhedstilstanden i og omkring de enkelte miljøer. Dronerne er derfor ikke kun med til at gøre landmandens arbejde lettere og mere bekvemt bag rattet, men kan finde og udpege problemområder, hvor der f.eks. er angreb fra svamp eller for meget ukrudt, hvilket påvirker det endelige resultat.

Bemærk at man skal bruge særligt udstyr til analysen, og at dronerne naturligvis skal betjenes af personer, som har en certificering som dronepiloter.

Hele projektet med præcisionslandbrug er et spændende projekt med støtte fra Landbrugsstyrelsen, der har introduceret en pilotprojektsordning, hvor 20 landmænd skal være med til at udvikle præcisionslandbrug som en dyrkningsform.